Om mig


Ewa Angantyr – En presentation

 

Hästkommunikation har alltid varit en del av min hästhantering. Att umgås på ett naturligt sätt med sin häst och att rida, köra och träna hästen så att den utvecklas och mår bra. Att hästen är en egen individ som behöver vara med och tänka, få egna uppgifter och ansvarsområden.

Min filosofi är att kombinera hästkommunikation och naturlig dressyr. I all dressyr så behöver man ha hästen grundtränad i kommunikation för att hitta balans, energi och avspändhet. – som är dressyrens grundstenar.


Min utbildning:

Jag började med hästskötarutbildning på Wången. Skogskörarkurs, kurs i parkörning och fyrspann, inkörningskurser. Jag har i dagsläget kört in ca 30 hästar.

Rid och körinstruktörsutbildning på Wången samt ett års arbete på Wången som hjälpinstruktör. Det var en härlig tid med alla dessa fantastiska nordsvenska hingstar!

På Wången träffade jag Bränna-Karin Vågstedt och fick möjlighet att vara privat elev hos henne i Mullsjö i fyra år.  (Karin tävlade i hoppning, dressyr och fälttävlan på svår nivå!)

Hos Karin fick jag lära mig väldigt mycket om unghästhantering och utbildning av den unga hästen. Karin lärde mig vikten av att kunna utbilda den unga hästen först på lång tygel så att hästen själv får hitta balans och spårning. Så fort man tar i tygeln så är risken stor att man stör hästens balans. Både häst och ryttare måste finna sin egen balans för att kunna gå vidare i sin utbildning. Förutom unghästutbildning så fick jag lektioner på hennes välutbildade dressyrhästar flera gånger i veckan då jag fick lära mig ända till de svåra rörelserserna såsom piaff och passage.


Sedan åkte jag till:

Cadre Noir – där var jag i tre månader som privatelev hos bl.a. Philippe Karl. Alla hästarna var utbildade till minst piaffnivå och flera av dem gjorde de högre skolorna ovan mark. Det var en mycket lärorik tid. Att få spendera så mycket tid i den underbara ridmiljön. Att få lektioner på franska var en utmaning!! Men där grundades mitt intresse för akademisk ridning och läran om utbildningsstegen. Jag fortsatte därför att utbilda mig hos Hanna Engström, Gotlands Ridakademi.


Jag har tränat Natural Horsemanship sedan 2008 och finner det oerhört stimulerande att hitta ett sådant partnerskap till hästarna som man gör via nh-träningen. Att hitta ett sätt att kommunicera med dem så att de förstår och känner sig värdiga och stolta. Att inte kränka hästarna som är så vanligt. Att lära sig att hästen kan uppföra sig som en partner och ta eget ansvar över vissa saker. Att hästen lär sig från födseln och att vi kan utnyttja det till vår fördel att få en samarbetsvillig och glad och harmonisk häst.

Jag är även för en naturlig hästhållning som inte begränsar hästens möjlighet till naturligt beteende. Hur kan det komma sig att vi inte får ha höns i bur men hästar går bra att ha i bur… gärna med höga murade väggar så de inte kan se eller nosa på varandra.  Det är att ta ifrån hästen deras naturliga beteende!


Eftersom dressyren ligger mig varmast om hjärtat så blev jag väldigt glad över att ha hittat Karen Rohlf och hennes unika ridfilosofi. 

Hon inspirerar mig enormt i min utveckling till att lära mig dressyr på ett naturligt sätt.

“As long as you need the bit for controlling your horse it is too early to put a bit in the horse mouth”  - Karen Rohlf


Vi går ofta fel väg när vi börjar rida våra hästar. Vi börjar med bett och tagna tyglar och på så sätt kan vi lätt missa att hästen tappar självförtroende, balans och de fria gångarterna går förlorade. Hästen lär sig då från början att gå med mer vikt på frambenen. Att lära hästen att ”ta stöd” på bettet är bara ett sätt att förstöra hästens mun och förtroende. Tänk själv; du är en gänglig tonåring, vi sätter en järnbit i din mun, talar om för dig att springa runt samtidigt som du ska hålla ett fast tryck i din mun, genom tyglar, av någon som inte hela tiden kan följa med utan ibland blir det något ryck hit eller dit.i  en av de känsligaste delarna på kroppen…

Visst ser det flashigt ut när treåringen gå i fin form med en massa energi men ofta håller det inte så länge, tyvärr.

För att hitta ”the sweet spot” så måste energi, balans och avspändhet vara lika.

För mig är NH inget som man bara utövar då och då utan det är en livsstil som man hela tiden utvecklas i och får mer kunskap om. Det finns ingen bortre parentes.  Det finns alltid mer…


Nu driver jag mitt eget företag på min gård i Farhult i Hörby kommun, Skåne.  Där jag har fyra hästar och ger lektioner och håller kurser. Under sommarhalvåret har jag kurser hemma på gården och på vintern åker jag även runt och håller kurser och lektioner. 

Då och då tar jag även emot någon häst som behöver utbildning eller rehabilitering.  Tidigare tog jag även emot hästar för inkörning men då det tar för mycket tid så har jag slutat med det och kör bara in mina egna hästar. Vill man ha hjälp med inkörning genom lektioner så går det bra.


Eftersom jag hela tiden vill lära mig mer så har jag även gått en kurs under 2009 till Friskvårdsterapeut för häst. Det var väldigt intressant att fördjupa sig i hästens muskulatur, skelett, hovar och inre organ, men också att få bekräftat om och om igen hur viktigt det är med hästens grundutbildning och hästens mentala, fysiska och emotionella avspändhet.


Och under våren 2011 var jag på mitt livs resa: till Temenos Fields hos Karen Rohlf i Florida.  Jag var en av fem utvalda från hela världen!  WOW!!!

Så den 30 mars 2011 satte jag mig på planet till Atlanta för att sedan flyga vidare till Gainseville som låg i närheten av Reddick där Karen har sitt Temenos! Jag hade en fantastiskt lärorik och underbar tid. Klimatet är varmt i Florida och vi red mycket. Jag lärde mig enormt mycket och Karens underbart positiva attityd är något jag alltid vill komma ihåg och ta efter.

Nu är jag en av Karens 4 Coacher i the virtual arena.


Det är så fantastiskt med hästar; man kan inte lära sig nog och ju mer man lär sig inser man hur lite man kan...


//Ewa Angantyr
Naturlig Dressyr


Farhult 8247, 242 96  Hörby, Tfn 070-244 6434, ewa@naturligdressyr.se

10 veckor går fort . Denna bild är tagen en av de sista dagarna före hemresan tillsammans med Karen och fina Jedi.

Idag är jag en av Karen Rohlfs fyra Licensed Instructors i världen.