Friskvård


Friskvård för hästar

Jag är diplomerad friskvårdskonsulent för hästar sedan maj 2010. Utbildningen, som pågick under ett år, gick jag på Axelsons Gymnastiska institut i Stockholm. Kursen såg jag som en komplettering av mina tidigare hästkunskaper. Jag kände att denna bit fattades och utbildningen var väldigt givande för mig.

Ju mer jag lär mig om hur hästen fungerar fysiskt, mentalt och emotionellt desto mer inser jag hur viktig grundutbildningen är som förebyggande friskvård! Att hästen får gå i en sund form där han hittar balans, sina fria gångarter och avspändhet. Då stärker den leder och ligament och ger hästen ett gott självförtroende. Muskulaturen byggs upp successivt för att hålla för de påfrestningar vi utsätter den för.

Alla spänningar; fysiska, psykiska eller emotionella är nedbrytande och skadliga för hästen. – det gäller för alla hästar, alla discipliner och alla raser.

Friskvård är ett begrepp inom hästvärlden som förknippas med konvalescens eller massage. Friskvård är så mycket mer än så. Det är ett sätt att lära sig förstå vad hästen behöver och mår bra av. Att inte gå på all reklam utan gå på hästens naturliga förutsättningar och att se hästen som häst och inget annat. Hästar är inga gosedjur. De är stora, kan vara farliga, de har djupt inrotat flyktbeteende och är utpräglade flockdjur som vill leva öppet så att de kan se farorna innan de kommer dem för nära.

Trots att vi vet detta så stängs de flesta hästar in i en box, de får gå i alldeles för små hagar och ges alldeles för mycket foder. Allt det som strider mot hästens natur.

Friskvård är att veta vad hästen behöver för foder, att kunna avgöra om hästen är skodd /verkad på ett sunt sätt, att kunna träna den så den stärks och utvecklas, att kunna anpassa utrustningen mm.

Friskvård är även massage och stretching, rehab och ingångsättning efter skada.

///EwaMassage 

Syftet med massage är att öka elasticiteten, cirkulationen och rörligheten i hästens vävnader.

Friskvårdsmassage i förebyggande syfte:

Om man massserar sin häst regelbundet kan man förebygga vissa skador, det ger dig även information om hur hästen svarar på träning och ger tidiga tecken på om någonting är fel.  Dgenom massage kan du även hitta rörelsestörningar och på så vis individanpassa träning och massage. 

Massage kan även användas vid återuppbyggnad efter sjukdom eller skada.


Många hästar som varit sjuka bär på olika spänningar  och måste få hjälp att hitta avspändhet.  Endast avspända muskler kan återuppbyggas.  Man  kan på olika sätt hjälpa sin häst till avspänning.


Komplement till veterinärundersökning:

Hästsport ställer stora krav på att hästarna ska fungerar och prestera.  Att veterinärer unedersöker och behandlar hästen är en självklarhet men utöver det kan man komplementera med  masssagen för att få snabbare och mer långsiktigt resultat.


Massage är bra därför att:

 • det kan förebygga skador
 • man kan hitta små problem tidigt- muskel knutor
 • det är smärtstillande och rogivande
 • det minskar muskelkramper
 • efter en skada kan det minska ärrvävnad
 • det ökar den atletiska kapaciteten


När ska man INTE massera:

 • vid inflammationer
 • vid infektioner
 • sår, feber och liknande
 • dräktiga ston

//


Sadelutprovning


Sadeln är ofta ett stort problem hos många. Det räcker med en liten felaktighet för att det ska ge stora problem.
Hästen anpassar sig efter en dålig sadel. Den spänner sig, slår med huvudet, tappar ryggmuskulatur.
Det hjälper sällan att padda under för att förbättra sadelns balans.

Tyvärr finns det så många dåliga sadlar!! Vi kräver att hästen ska gå i form och vara snäll och lydig men vi vill inte lägga för mycket pengar på en bra sadel. Det är inte bara pengarna som styr om sadeln är bra eller inte. Det finns sadlar i 25 000 kr-klassen som är jättedåliga för hästens rygg. Det finns skapligt billiga som är helt ok! Sadeln måste passa hästens ryggform och din rumpa.


Typiska tecken på sadelproblem kan vara att hästen:

 • är irriterad vid sadling
 • kan inte stå still vid uppsittning
 • är jättekänslig vid borstning
 • utvecklar en dålig attityd vid ridning
 • dålig framåtbjudning alternativt rusar
 • "tappar" bakbenen efter sig
 • är svår att sko
 • bockar eller utvecklar beteendestörningar


Rehabilitering


När hästen har varit skadad eller sjuk. Eller när den är sliten.

Efter en skada eller sjukdomstid så behöver hästen en period då den får möjlighet att bygga upp sig och stärka sin kropp igen. Den kanske har gått hårt på löpbanan eller hoppbanan och behöver en mjukgörande träning för att länga ut sina muskler igen. Den kanske är sliten och börjar få känningar i benen?

Jag tar emot hästar hemma för rehab-träning eller så hjälper jag dig med träningsupplägg.

Träningen sker främst på marken med tömmar eller långa tyglar. I skogen, uppför och nerför och på ridbanan i olika övningar som anpassas till just din häst. Det finns en massa olika maskiner och behandlingar som kan vara bra för hästen men att träna hästen till uppbyggnad på ett naturligt sätt ger den bästa hållbarheten. Att låta det ta tid och vara noggrann med att hästen är mentalt, fysiskt och emotionellt avspänd i träningen är så viktigt.

Naturligtvis så behöver även hästens ägare information och kunskap om hur hästens fortsatta träning ska se ut för att undvika ytterligare skador och förslitningar på hästen.

////

Har du problem med din häst?

Som ryttare, kusk eller hästägare så uppstår det ibland problem som man inte kan lösa själv. Det kan vara allt ifrån att hästen inte vill stå stilla till att den slår, sparkar eller biter dig!

Oftast så är det någon länk i din ledarskapskedja eller som fattas.

Ibland är det hästens självförtroende som är för dåligt.

För det mesta låter man det gå alldeles för långt innan man tar hjälp. Då hinner hästen befästa ett oönskat beteende och det tar längre tid att arbeta bort det.

Beroende på vad din häst har för "horsenality" så behöver den tränas på ett visst sätt för att behålla motivationen och se dig som en rättvis och trygg ledare.

Vissa hästar behöver snabbare utbildning, vill lära sig nya saker för att inte bli uttråkad. Du kanske inte riktigt hinner med i hästens förmåga. Andra hästar behöver långsamt lära sig saker och med många upprepningar. En del hästar visar tydligt när den är rädda eller osäkra medan andra gömmer sig i sitt skal för att "helt plötsligt" explodera!

Det är lätt att missa signalerna!


Vanliga problem är:

 • Vill inte bli fångad i hagen
 • Lastning
 • Går "över" folk
 • Drar iväg när man leder den
 • Respekterar inte dig
 • Med mera...

Priser:

Priser på verksamhet i Farhult.

500:- Förebyggande friskvårdsmassage ca 1 tim. 5 behandlingar kostar 2000:- (en behandling/vecka)

500:- Kontroll av din sadel samt sits ca 1 tim.

12 000:- Rehabträning av din häst/månad Inkluderar grovfoder samt träning ca en timme per dag, fem dagar i veckan. Tillkommer ev veterinärvård samt hovslagare. Ponny kostar 10 000:-

12 000:-  Tillridning eller problemhäst/månad  

Alla priser är inklusive moms. F-skattsedel finns.


Naturlig Dressyr


Farhult 8247, 242 96  Hörby, Tfn 070-244 6434, ewa@naturligdressyr.se