Kommunikation


Kommunikation

 

Kommunikation är att lära sig ett språk som hästen förstår och kan tyda. Till exempel tryck. När jag trycker på rumpan på min häst vill jag att han ska flytta sig undan trycket. Lägger jag till en skänkel vill jag att han ska flytta sig undan trycket, tar jag i bettet eller grimman vill jag att han ska flytta sig undan trycket.

Om man ska ta upp några vanliga problem som ryttare har i sin ridning kan det vara:

  • Han står inte stilla när jag sitter upp
  • Står inte stilla när jag borstar/sadlar
  • Han blir hård i munnen
  • Han flyttar inte undan för skänkeln
  • Han är svår att stanna
  • Tittar på annat
  • Rädd för mycket, tittig
  • Han lyssnar inte på min sits

Med mera, med mera.  För mig är dessa beteenden brist på kommuniktion. Vi måste lära oss att kommunicera med vår häst och vi måste involvera hästen så han tycker det blir intressasnt med kommunikation.  Om hästen inte flyttar undan för skänkeln och vi använder ännu mer skänkel för att uppnå något som inte fungerade från början gör vi den hjälpen oviktig. Det är som att höja rösten på ett språk vi inteförstår. Vi kommer inite förstå bättre..


Om vi har en unghäst så är det vår uppgift att lära den olika saker INNAN vi rider den och kräver att den ska förstå bett, skänklar och sits. Vi måste ge den en ärlig chans att lära sig! 

Därför är autentisk kommunikation en grundutbildning för alla hästar.   Eller, hästarna kan ju redan, det är vi som behöver lära oss. 

Vi vet då att alla hästar är olika och måste tränas olika.

// Ewa


Här tränar jag Gismo som var här på rehabträning efter en operation. Att gå lång och låg stärken hans bärighet och får hans bakben att komma in under sig.

Rigoletto i ett "Learning state of mind"

JoJo-lek under en promenad en vacker höstdag. NH kan man träna vid alla tillfällen och på alla möjliga platser.    Som här under en promenad men också dagligen på väg ut till och in från hagen. Man behöver bara lite fantasi!Naturlig Dressyr

Farhult 8247, 242 96  Hörby, Tfn 070-244 6434, ewa@naturligdressyr.se